Logo gemeente Deventer, logo Kennis en Verkenning

Gemeenten moeten sneller verhuurvergunning geven

Inleiding

Minister Spies (BZK) vereenvoudigt de regels voor tijdelijke verhuur van woningen onder de Leegstandwet. Gemeenten kunnen op die manier sneller een verhuurvergunning geven aan huiseigenaren die een nieuw huis willen kopen of hebben gekocht. Zo moeten huiseigenaren met meer vertrouwen een nieuwe woning kopen.

Beschrijving

Te koop staande woning valt niet meer onder puntenstelsel

De aanpassingen van de Leegstandwet houden onder meer in dat te koop staande woningen niet langer onder het Woningwaarderingsstelsel gaan vallen. Eigenaren van woningen die te koop staan hebben dan niet meer te maken met een maximum aan de huurprijs die ze mogen vragen. Ook mogen gemeenten geen extra voorwaarden stellen bij het uitgeven van een verhuurvergunning.

Huurwoningen mogen langer tijdelijk worden verhuurd

De minister verlengt de maximale periode voor tijdelijke verhuur van huurwoningen die in afwachting zijn van sloop of renovatie tot 7 jaar. Op dit moment kan hiervoor een vergunning voor 2 jaar worden gegeven, die 3 keer een jaar verlengd kan worden.

 

Conclusies

Spies wil ook tijdelijke verhuur kantoorpanden vereenvoudigen

Minister Spies gaat in overleg met haar collega van Financiƫn en de banken, die als hypotheekverstrekker toestemming moeten geven voor de verhuur. Ook kijkt ze of ze de regels bij tijdelijke verhuur bij de ombouw van kantoorpanden naar huurwoningen kan versoepelen.

Datum uitgave

24/01/2012

Publicatiegegevens

Bron: Rijksoverheid

Documenttype

Onderzoek