Logo gemeente Deventer, logo Kennis en Verkenning

Marktonderzoek Speelgoedmuseum

Inleiding

Het Speelgoedmuseum is al jaren een bekende culturele instelling in Deventer. Het is een leuke, leerzame invulling van de dag voor jong en oud en kan qua kosten goed concurreren met een bezoekje aan bijvoorbeeld de bioscoop. Maar het Speelgoedmuseum ziet in 2012 het aantal bezoekers teruglopen. Wat houdt de mensen tegen om een bezoek te brengen aan het museum? Het museum hoopt hier meer inzicht in te krijgen en heeft team Kennis en Verkenning van de gemeente Deventer gevraagd een onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek moet het Speelgoedmuseum aanknopingspunten bieden om het aantal betalende bezoekers te verhogen en een grotere deelname aan de activiteiten van het museum te genereren.

Beschrijving

De doelgroep voor dit onderzoek zijn ouders en grootouders woonachtig in de gemeenten Deventer en Voorst. Concreet gaat het om ouders en grootouders met kinderen en kleinkinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar.

De 400 respondenten die hebben deelgenomen aan het onderzoek hebben onder andere vragen voorgelegd gekregen over de bekendheid van en het bezoek aan het Speelgoedmuseum. Ook is gevraagd wat men mogelijk kan overhalen om het museum te bezoeken. Respondenten die het Speelgoedmuseum bezocht hebben is gevraagd naar hun ervaring met het museum.

Conclusies

Grote bekendheid SpeelgoedmuseumHet Speelgoedmuseum heeft een hoge bekendheid onder de Deventer bevolking, bijna iedereen kent het museum. In Voorst is de bekendheid van het museum iets lager (87%). In totaal heeft 70% van alle respondenten die het Speelgoedmuseum kennen het museum wel eens bezocht. Dit is 64% van alle respondenten.

 

Lego en Modeltreinen potentiële publiekstrekkers, evenals gratis toegangPotentiële publiekstrekkers zijn Lego en modeltreinen als thema’s voor de tijdelijke tentoonstelling. Voor (bijna) de helft van de mensen zijn deze thema’s een reden om het museum te bezoeken.  De gratis toegang tot het museum op zaterdagochtend doet de helft van de mensen overwegen om het Speelgoedmuseum op dat moment te bezoeken.  

 

Speelgoedmuseum maakt verwachtingen waarHet Speelgoedmuseum en de verschillende activiteiten hebben de verwachtingen van de bezoekers waargemaakt. De meeste bezoekers zouden het museum dan ook aanbevelen bij andere (groot)ouders en/of het museum nog een keer bezoeken.

Datum uitgave

15/02/2013

Publicatiegegevens

Gemeente Deventer
Team Kennis & Verkenning
Tel. 14 0570
E-mail: kenv@deventer.nl

Documenttype

Onderzoek

Bijlage