Logo gemeente Deventer, logo Kennis en Verkenning

Meedoen is het motto in Deventer

Inleiding

Het project Rechtop! is een initiatief van de gemeente Deventer met als doel al haar inwoners in de stad mee te laten doen aan allerlei activiteiten. Het bijzondere van Rechtop! is dat de inwoners worden aangemoedigd om zelf hun dromen en wensen te realiseren. Zij bedenken zelf hun eigen activiteiten. Het motto van het project is ‘Meedoen in Deventer’.

Beschrijving

Dromen waarmaken
Zo staat er bijvoorbeeld de volgende oproep op hun website rechtop.nu: “Heeft u zelf een droom waarin meedoen in Deventer centraal staat? Laat het ons weten. Er zijn volop mogelijkheden om deze dromen uit te voeren.” Volgens een artikel in Trouw op 16 december 2010 is er inmiddels een klusteam voor minima en ouderen ontstaan. Verder zijn er naai-, muziek- en computerlessen. Per idee wordt bedrijven, scholen en instellingen om steun of inzet gevraagd, bijvoorbeeld van scholieren of ouderen. In de stad steunen 170 bedrijven projecten van Rechtop!, tot aan de Business Club van voetbalclub Go Ahead Eagles toe. Jaarlijks bereikt het project duizenden mensen, zo’n 20 per werkdag.

 

Conclusies

Het project is exemplarisch voor het nieuwe beleid in Deventer. In 2006 veranderde de gemeente het sociale en re-integratiebeleid rigoreus. Trouw beschrijft in het artikel dat inwoners weinig gebruikmaken van kortingsregelingen om ergens actief te worden. Er bleek meer aan de hand te zijn dan alleen armoede. Veel mensen leefden in een sociaal isolement, al dan niet vanwege geestelijke of lichamelijke beperkingen. Soms groeide de angst onder uitkeringsgerechtigden voor gemeentelijke dwang of sancties. Sindsdien wil Deventer mensen bij de samenleving betrekken. Op advies van een groep langdurig werklozen laat de gemeente inwoners sinds 2006 zelf activiteiten bedenken en uitvoeren.

Datum uitgave

02/02/2011

Publicatiegegevens

Bron:
Trouw, 16 december 2010 (artikel ‘Deventer pakt eerst het isolement aan’, door Quirijn Visser)

 

Documenttype

Onderzoek