Logo gemeente Deventer, logo Kennis en Verkenning

DigiP@nel

Energiebesparing en Diftar

De resultaten van het 1e Digipanelonderzoek zijn bekend. Het onderzoek ging over energiebesparing en diftar.

Lees meer

Structuurvisie

De resultaten van de peiling over de Structuurvisie zijn bekend. Deze peiling is uitgezet bij het Digipanel. Maar ook andere geïnteresseerden konden deelnemen aan de peiling.

Lees meer

Bekendheid diftar

Om de bekendheid in Deventer met diftar te meten, zijn de recente aanmeldingen voor het digitale burgerpanel van de gemeente benaderd. Van de 422 nieuwe panelleden die per e-mail zijn benaderd, hebben er 270 (64 %) gereageerd. Van die 270 antwoordden er 237 (88%) te weten dat in 2013 in Deventer diftar is ingevoerd. 12 %antwoordde dit niet te weten.

Lees meer

Veiligheidsvisie

De resultaten van de peiling over de veiligheidsvisie zijn bekend. De peiling is uitgezet onder de 1270 leden van het Deventer Digipanel.

Lees meer

Veranderingen in de zorg

Gemeenten zijn sinds begin 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg voor langdurig zieken en ouderen via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Om de bekendheid van deze veranderingen in de zorg en ondersteuning te meten, is het Digipanel benaderd.

Lees meer

Sport

Van 13 tot en met 25 april 2016 konden de panelleden van het Deventer Digipanel een vragenlijst invullen over sport en bewegen.

Lees meer

Gemeentelijke financiën

De resultaten van de peiling over de gemeentelijke financiën zijn bekend. De peiling is onder alle 1558 panelleden uitgezet. Het invullen van de vragenlijst was mogelijk van 24 april tot 15 mei. Ongeveer 60% van de panelleden heeft de vragenlijst volledig ingevuld.

Lees meer

Beleving windmolens

Inwoners uit Deventer zijn positiever over de 2 windmolens die in 2015 op Kloosterlanden zijn geplaatst dan voor de plaatsing. Dit blijkt uit een onderzoek onder inwoners van Deventer en Epse. Een klein deel van de Deventer inwoners ervaart overlast door de komst van windmolens.

Lees meer

Vuurwerkvrije zones

Digipanel “Meerderheid is voor vuurwerkvrije zones, maar niet in eigen wijk”

Lees meer

Cultuur

Cultuurpeiling: “Ambitieuze visie: samenhangend en versterkend cultuurprogramma”

Lees meer

Sentimentenmonitor

Sentimentenmonitor “Sentimenten zijn zowel actueel als sluimerend”

Lees meer

Privacyverklaring Digipanel

Het vertrouwen van panelleden in het Deventer Digipanel is erg belangrijk. Wij leggen u daarom uit hoe wij omgaan met vertrouwelijke- of privacygevoelige data.

Lees meer

Burgemeesterspeiling 2018

Deventer inwoners zien graag een verbindende, daadkrachtige en betrokken burgemeester.

Lees meer

Deventer iconen 2018

De Grote of Lebuinuskerk is volgens velen hét icoon van Deventer. Maar ook de prachtige skyline van Deventer wordt vaak genoemd. Dit volgt uit een inventarisatie onder de leden van het Deventer Digipanel. In november heeft de gemeente twee vragen aan het panel gesteld: wat is volgens u het icoon van Deventer en wat is een icoon van de directe omgeving waarin u woont?

Lees meer

Spooroverlast

Op verzoek van de werkgroep Deventer Spoort heeft de vakgroep Kennis & Verkenning in maart 2019 een peiling uitgevoerd naar de mate van overlast die bewoners ervaren die aan het spoor wonen. Dezelfde vragenlijst is ook voorgelegd aan het Digipanel. In deze rapportage is een vergelijking gemaakt tussen de uitkomsten van de Deventer Spoort-peiling en de Digipanel-peiling.

Lees meer

Cultuurparticipatie Deventer 2020

Tijdens de bespreking van de Cultuurvisie ‘Boeien en bloeien’ in 2019 heeft de gemeenteraad van Deventer aangegeven dat er zicht geboden moet worden op de vraag en behoefte naar cultuur onder de inwoners en bezoekers van Deventer. Om dit in kaart te brengen is in maart 2020 een onderzoek gedaan onder inwoners en bezoekers van Deventer. De vragenlijst is verstuurd naar de leden van het Deventer Digipanel en er is een link naar het onderzoek openbaar gemaakt. Aan het onderzoek hebben ruim 1300 mensen deelgenomen: 911 digipanelleden en 409 via de openbare link. De uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt in het Uitvoeringsprogramma Cultuur: de concrete uitwerking van de Cultuurvisie voor Deventer. In het Uitvoeringsprogramma zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente en de culturele sector over de inzet in de jaren 2021-2024. Op 18 november 2020 heeft de gemeenteraad het Uitvoeringsprogramma vastgesteld. De onderstaande samenvatting gaat over de resultaten van het Digipanel-onderzoek.

Lees meer

Klanttevredenheid publieke dienstverlening

De gemeente Deventer wil haar publieke dienstverlening optimaal aan laten sluiten bij de vraag die burgers en ondernemers hebben. Om te weten of we de juiste dingen doen en de juiste dingen goed doen, is het nodig dat we inzicht hebben in hoe onze klanten de dienstverlening ervaren en wat ze in onze dienstverlening belangrijk vinden. Voor dat inzicht is het Deventer Digipanel benaderd.

Lees meer

Onderzoek ervaringen Go Sharing in Deventer

De deelscooters zijn goed bekend bij de meeste Deventenaren, voornamelijk doordat inwoners ze hebben zien rijden of hebben zien staan. In het buitengebied zijn de scooters minder goed bekend dan in de stad en daar worden ze ook minder vaak gebruikt. Voordelen van de scooters zijn dat je erg dichtbij de bestemming komt, er geen aanschaf- en onderhoudskosten zijn en dat de scooters milieuvriendelijk zijn. Ook dat het een stille vorm van vervoer is wordt gewaardeerd, voornamelijk door Digipanelleden en niet-gebruikers. Nadelen zijn dat de scooters overal geparkeerd staan, op onlogische plekken staan en voor gebruikers is ook de prijs een nadeel. De gebruikers van de scooters maken meestal incidenteel of een tot enkele keren per maand gebruik van de scooter. Redenen voor het gebruik zijn dat het sneller is dan de fiets, beter voor het milieu en sneller dan de auto. Gebruikers zijn tevreden over de scooters, gemiddeld worden ze gewaardeerd met een 7,5. Deelscooters worden voornamelijk recreatief gebruikt. Mensen die al gebruik maken van de scooters verwachten dit in de toekomst te blijven doen; niet gebruikers verwachten dit een stuk minder vaak. Aan het Digipanel zijn vragen gesteld over overlast. De helft van hen ervaart overlast van de scooters. Voornamelijk omdat ze het trottoir blokkeren en de toegankelijkheid voor mindervaliden belemmeren. Respondenten verwachten van de gemeente dat er meer regie wordt gevoerd op de terugbrenglocaties van de scooters en dat de gemeente beter toeziet op de parkeerplekken. Gebruikers willen graag van de gemeente dat het servicegebied wordt uitgebreid

Lees meer

Onderzoek naar inwonersparticipatie

De panelleden vinden het belangrijk dat de gemeente haar inwoners betrekt bij het maken en uitvoeren van beleid. Een kwart van de leden is tevreden over de wijze waarop de gemeente en andere initiatiefnemers hen tot nu toe betrokken bij het beleid. Tegelijk is een kwart ontevreden. Tevreden panelleden zijn vooral positief over de inspraakmogelijkheden en de betrokkenheid via het digipanel. Panelleden zijn ontevreden over dat ze niet, slecht of te laat geïnformeerd worden over de mogelijkheden om te participeren bij initiatieven. Ook vinden ze dat inwoners niet of weinig betrokken worden. Bijna 9 op de 10 panelleden wil graag betrokken worden bij plannen voor hun eigen wijk of dorp. Zij willen dan vooral informatie ontvangen. Rond de 15% wil graag een mening geven of een advies geven. Een klein deel van de panelleden wil samen met anderen een plan maken. Bij de volgende drie onderwerpen willen panelleden meebeslissen over een voorstel: windmolens, aardgasvrij maken en plaatsen van camera’s. Ruim twee derde van de panelleden wil betrokken worden bij gemeentebrede plannen. Ook hier willen zij vooral informatie ontvangen over initiatieven. Stadsbreed willen panelleden iets vaker hun mening geven over onderwerpen dan dat ze advies willen geven. Samen met gemeenten en initiatiefnemers plannen maken zien panelleden minder zitten. De onderwerpen waarover panelleden stadsbreed willen meedenken komen over een met de wijk- en dorpsplannen Panelleden worden bij voorkeur per mail geïnformeerd over plannen en beleid en meedenken doen ze het liefst door het invullen van een digitale vragenlijst. De belangrijkste voorwaarden voor het slagen van inwonersparticipatie zijn goede communicatie, duidelijke afspraken waarover meegedacht kan worden en inzicht in mate van invloed. Zeven op de 10 panelleden heeft geen idee wat ze kunnen doen om een plan of een idee onder de aandacht van de gemeente te brengen. Degene die dit wel wisten gaven vooral aan dat zij dan WijDeventer (wijkmanager en/of wijkopbouwwerker) zouden benaderen dan wel een aanvraag via de site van de gemeenten zouden indienen.

Lees meer

Peiling Duurzaamheidscentrum 2021

Het duurzaamheidscentrum Deventer is in 2020 geopend en is er voor bewoners en bedrijven in de gemeente Deventer om ze te informeren, inspireren en te activeren op het gebied van duurzaam denken en doen.

Lees meer

Peiling overlastbeleving Polstraat 2021

Om de vraag te kunnen beantwoorden of er een (significant) verschil is vast te stellen in de overlastbeleving van bewoners in de Polstraat (en omgeving) en elders in de gemeente Deventer heeft Kennis & Verkenning in de zomer van 2021 een peiling uitgevoerd. Bewoners van de Polstraat en omgeving kregen de mogelijkheid om een digitale vragenlijst in te vullen. Tegelijkertijd heeft het Digipanel dezelfde vragenlijst ingevuld. De resultaten van beide peilingen zijn met elkaar vergeleken.

Lees meer

Onderzoek spelen, bewegen en ontmoeten

In februari 2022 heeft de gemeente Deventer op verzoek van de raad een onderzoek uitgevoerd met als onderwerp ‘spelen, bewegen en ontmoeten’. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de behoefte aan speel- en beweegvoorzieningen, mogelijkheden om te ontmoeten en de behoefte aan (aangepaste) banken in de openbare ruimte. Het onderzoek is uitgevoerd onder het digipanel en is daarnaast open gesteld via een open link op diverse webpagina’s van de gemeente Deventer en via social media kanalen. Inwoners uit alle wijken van Deventer hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Lees meer

Van wieg naar werk

In 2022 wordt het nieuwe beleidskader jeugd geschreven, ‘Van wieg naar werk’. Als input voor dat nieuwe beleidskader is een enquête gehouden onder inwoners van gemeente Deventer via het Deventer Digip@nel. Een centrale vraag in dit onderzoek gaat over het gestegen gebruik van jeugdhulp in Nederland en in Deventer. Daarnaast is gevraagd naar de mening over faciliteiten voor jeugdigen op het gebied van onderwijs, sport en cultuur en naar de ervaringen met jeugdhulp.

Lees meer

Sportmonitor Deventer 2022

Met deze sportmonitor kan beleid worden ondersteund en kan bijgehouden worden wat voor ontwikkelingen er zijn op gebied van sport in Deventer.

Lees meer